Wat is een virus?

Een virus is een klein programmaatje wat in staat is zichzelf te kopiëren zonder dat de gebruiker/eigenaar van de computer hiervan op de hoogte is, met als doel het programmaatje op andere pc’s te zetten (infecteren). Er zijn veel gradaties in de soorten virussen. Sommige zijn er louter met als doel zichzelf te kopiëren, terwijl andere specifiek zijn geprogrammeerd om schade te berokkenen bij de “geïnfecteerde”.

Vaak worden virussen verward met andere “infecteer” software zoals Trojaanse paarden, spyware en adware. Er zit echter een groot verschil tussen bovengenoemde. Malware is de verzamelnaam voor alle software die als doel het infecteren van een pc heeft. In het overzicht hieronder staat een uitleg tussen de verschillende soorten Malware:

Soorten Maleware:

Trojaans paard
Dit is een programma wat ingenesteld zit in een bestaand programma om zodoende ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld virussen en wormen makkelijk(er) toegang krijgen tot de pc. Het programma zelf maakt geen schade aan de pc. Het zet simpel gezegd de poorten open naar de pc.

Virus
Een virus is een programma in een bestaand programma wat in staat is zichzelf te kopiëren zonder dat de gebruiker/eigenaar van de computer hiervan op de hoogte is, met als doel het programmaatje op andere pc’s te zetten (infecteren). In sommige gevallen is het virus gecombineerd met spyware en wormen.

Adware
Zo heet een computerprogramma indien deze tijdens het draaien, reclame door bijvoorbeeld pop ups weergeeft. In veel gevallen is deze vorm van software niet schadelijk en voor veel gebruikers “gewoon” irritant. Pas als de combinatie van Adware en Spyware plaatsvind, kan het schadelijk zijn voor de pc en/of gebruiker.

Spyware
Dit is een programma wat gegevens van de gebruiker opslaat en doorstuurt. Denk hierbij aan persoonlijke informatie zoals bankgegevens, adresgegevens en paswoorden.

Rootkit
Een rootkit bestaat uit verschillende instrumenten die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een hacker makkelijk toegang krijgt tot de pc die hij al eerder heeft gekraakt(gehacked). Het zorgt ervoor dat de desbetreffende hacker niet telkens opnieuw hoeft in te breken in de computer.

Worm
Een worm komt in grote lijnen overeen met het virus. Het degelijke verschil is dat de worm geen “moeder” programma nodig heeft om zichzelf te verspreiden. Dit doet het veelal zelf door een netwerk te infecteren.

Waaraan herken ik een virus?

Dit is lastig te bepalen. In veel gevallen is het te merken aan een pc die veel langzamer is geworden in korte tijd. In andere gevallen door het continu verschijnen van ongevraagde pop ups.

Hoe kom ik er vanaf?

De meest simpele stap, maar het minst doeltreffend is het installeren van een anti-virus programma. Hiermee kun je de pc scannen en waar mogelijk het virus verwijderen. In het kader van beter voorkomen dat genezen is dit vaak een achterhaalde methode. Een virusscanner is beter in het voorkomen van een infectie dan het daadwerkelijke verwijderen ervan.

De beste methode is het totaal leegmaken (formatteren) van de harde schijf en het besturingssysteem opnieuw te installeren. Dit zorgt ervoor dat alle software zowel goed als kwaadaardig worden verwijderd